Korisne informacije

Valuta:
Kuna (1 Kuna = 100 Lipa). Postoje kovanice od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 Lipa, te 1, 2, 5 i 25 Kuna i novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1,000 Kuna.

Strane valute
se mogu promijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih agencija, hotela i kampova. Radno vrijeme banaka jest od 7 do 19 sati do ponedjeljka do petka. Subotom su banke otvorene do 13 sati. Neke banke u većim gradovima otvorene su i nedjeljom. Kreditne kartice: većina hotela, restorana i trgovina primaju kreditne kartice (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa, Sport Card International). Bankomati su također sveprisutni.

Električni napon gradske mreže:
220V, a frekvencija: 50Hz

Voda iz slavine je pitka u cijeloj Hrvatskoj.

Pozivni broj:

Za Hrvatsku pozivni broj je +385.

Vremenska zona:
GMT plus jedan sat zimi i GMT plus dva sata ljeti

Putne isprave:
Putovnica ili drugi međunarodno priznati identifikacijski dokument. Turisti smiju ostati u Hrvatskoj do tri mjeseca.

Diplomatska predstavništva RH u inozemstvu ili Ministarstvo Vanjskih Poslova Republike Hrvatske
Tel. 01 4569 964
Web: www.mvp.hr

Carinske odredbe:
Carinske odrebe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije. Strana valuta se slobodno unosi i iznosi; domaća valuta do 15.000 kn. Vredniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici. Psi i mačke u pratnji vlasnika trebaju imati Međunarodnu svjedodžbu od službenog veterinara da je od vakcinacije protiv bjesnoće prošlo najmanje 15 dana, ali ne više od šest mjeseci. Povrat poreza stranim državljanima za robu kupljenu u iznosu većem od 500 kuna s potvrdom obrasca »Porezni ček« (Tax cheque) kod izlaska iz zemlje.
Informacije: Carinska uprava Republike Hrvatske (tel 01 6102 333);
Web: www.carina.hr

Povrat poreza za strane državljane:
Turisti koji u Hrvatskoj kupe robu (osim naftnih derivata) čija vrijednost premašuje 500 Kuna po računu, mogu zatražiti povrat poreza na dodanu vrijednost (“PDV”). Prilikom kupnje, prodavač će osigurati kupcu obrazac PDV-P, koji se mora ispuniti i ovjeriti štambiljom na licu mjesta. Prilikom izlaza iz zemlje račun je potrebno ovjeriti na Hrvatskoj Carini. Povrat PDV-a u Kunama može se dobiti u roku od šest mjeseci u samoj trgovini gdje je roba kupljena (u tom se slučaju poreza vraća odmah) ili slanjem ovjerenog računa u trgovinu zajedno s brojem računa ne koji će se povrat isplatiti. U ovom slučaju povrat poreza se plaća u roku od 15 dana po primitku računa.

Zdravstvena služba:
Bolnice i klinike su u svim većim gradovima, a ambulante i ljekarne u svim manjim mjestima. Strani turisti ne plaćaju liječničke usluge ako je između Hrvatske i zemlje iz koje dolaze potpisana konvencija o zdravstvenoj zaštiti. Troškovi zdravstvene usluge osobe koje dolaze iz zemalja s kojima nije potpisana konvencija naplaćuju se izravno od korisnika prema cjeniku. Za pacijente u životnoj opasnosti postoji hitan transport zrakom (helikopter) i morem (gliser).

Veterinarska služba:
Hrvatska je pokrivena mrežom veterinarskih klinika i ambulanti.
Informacije: www.veterinarstvo.hr, e-mail: veterinarstvo@zg.tel.hr

Državni praznici 2006.:
1. siječnja – Nova godina, 6. siječnja – Sv. tri kralja, 16. i 17. travnja – Uskrs i uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja – Praznik rada, 15. lipnja – Tijelovo, 22. lipnja – Dan antifašističke borbe, 25. lipnja – Dan državnosti, 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 15. kolovoza – Velika Gospa, 8. listopada – Dan neovisnosti, 1. studenoga – Svi sveti, 25. i 26. prosinca – božićni blagdani.

Radno vrijeme:
Trgovine i trgovački centri otvoreni su od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 14 ili 15 sati. Manji broj trgovina zatvara između 12 i 14 sati. Mnoge su trgovine otvorene i nedjeljom, posebno ljeti, a manji broj trgovina u većim gradovima, otvorene su 24 sata na dan. Javne službe i poslovni uredi rade od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka

Pošta i Telekomunikacije:
Poštanski uredi su otvoreni od 7 do 19 sati, a subotom do 13 sati. U većim gradovima neki su poštanski uredi ljeti otvoreni do 22 sata. Poštanske marke se mogu kupiti u poštanskim uredima i na kioscima.
Javni telefoni rade isključivo s telefonskim karticama koje se mogu kupiti u poštanskim uredima, kioscima, hotelima i turističkim kompleksima.
U Hrvatskoj postoje četiri GSM mreže – T-mobile, VIPNet, Tele2. i Tomato.

Zaštita okoliša:
Zaštita biološke raznolikosti sukladna je važećim EU propisima. More za kupanje na hrvatskom Jadranu vrlo je visoke kakvoće, a prema kriterijima EU. U slučaju nesreće ili onečišćenja mora molimo obavijestite Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru na telefon 9155 (besplatni telefon), koja je uključena u mrežu međunarodnih institucija iste razine. U slučaju izvanrednog onečišćenja okoliša na kopnu obavijestite Državni centar za obavješćivanje na telefon 01/4814 911 Dodatne informacije o okolišu: tel: 01/6106 111
Tel: 0800 200 037 Web: www.mzopu.hr

Protupožarna zaštita:
Provjerite jeste li poduzeli sve da ne nastane požar!
Ne bacajte zapaljene ili zapaljive predmete u okoliš!
Primijetite li požar, molimo Vas, obavijestite ostale osobe u Vašoj okolini; odmah dojavite na broj telefona – 93; do dolaska vatrogasaca pokušajte ugasiti požar, ali tako da ne ugrozite sebe i ostale!
Poštujte znakove zabrane loženja vatre!
Pazite da Vaša parkirana vozila ne zatvaraju vatrogasne pristupe i prilaze.

Važni telefonski brojevi:
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: 385
Hitna pomoć 94
Vatrogasci 93
Policija 92
Pomoć na cesti 987; 987@hak.hr
(ako zovete iz inozemstva ili mobitela birajte +3851 987)
Opće informacije 981
Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima 988
Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima 902
Vremenska prognoza i stanje na cestama 060 520 520
Hrvatski autoklub (HAK) 01 4640 800;Internet: www.hak.hr; e-mail: info@hak.hr

Hrvatski anđeli:
– jedinstveni pozivni broj turističkih informacija za cijelu Hrvatsku: 062 999 999
Za pozive iz inozemstva birajte: +385 62 999 999
Usluga je dostupna na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku od 23.03.-15.10.

Radio vijesti na stranim jezicima u turističkoj sezoni:
Na Drugom programu Hrvatskog radija, uz redovne vijesti na hrvatskom jeziku, HAK će davati izvješća o stanju na cestama na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a nekoliko puta tijekom dana i informacije za nautičare. Svaki puni sat emitiraju se, također na Drugom programu Hrvatskog radija, naizmjenice vijesti i izvješća o stanju na cestama izravno iz studija: Trećeg programa Bavarskog radija, Trećeg programa Austrijskog radija, RAI Uno, britanskog Virgin radia te češki radio. Tijekom dana se emitiraju i informacije za nautičare na engleskom i hrvatskom jeziku.